3 Mart 2017 Cuma

Kendi şarabınızı kendiniz yapın

Şarap yapmak isteyen var mı aranızda? Ben istiyorum ama yapmıycam şimdilik, çünkü babam yapıyo zaten. Bi ara çok minik, anlık heves ettim, hadi birlikte yapalım falan diye ama pek varlık gösteremedim. O derse bi 30 yıl sonra falan, yaşlandım artık yapamıyorum evladceğizim sen yapıver şu zıkkımı, o zaman devralıcam diye düşünüyorum. Ama belki siz yapmak istersiniz diye nasıl yaptığıyla ilgili ufak bi soru-cevap yaptık babamla. Bayadır aklımdaydı zaten sizinle paylaşmak, şimdiye kısmetmiş. Çok zor bi şeydir gibi düşünüyodum ben hep. Belki siz baya basit olduğunu biliyosunuzdur ama ne bileyim çok kolay bu ya diyip yapan arkadaşım da yok yani. O yüzden ucundan bahsedeyim dedim. 

Babam iki senedir kendi şarabını kendi üretiyo. Hatta rakı ve cider da yapıyo. Ciderları yazın müthiş gitmişti sıcakta falan. Belki başka zaman onu da konuşuruz. Şimdilik kırmızı şarapla sınırlı tuttum bu ropörtajı. Başlıyoruz efendim.


Ya kıyamam etikete falan nasıl özeniyo.
Bulgaristan-Kırcaali'de doğduğu köyün adı Gaziköy.



1-Şarap yapmak için ihtiyacımız olan temel malzemeler neler oloyor acaba?

Bunun için illa ki çok özel bir ekipman gerekmiyor. Yani tam profesyonelce olmak durumunda değil. Uygun fiyatlı bikaç temel malzeme şu şekilde:

* Üzüm miktarına göre geniş ağızlı bir bidon (Gıda çarşısında plastik malzeme satan yerler var oralardan bulabilirsiniz. Zeytinyağı bidonu gibi içi beyaz kaplamalı olanlardan olucak. 30-60-100-150 litrelik gibi ebatları değişiyomuş. Fiyatları da 30-40 liradan başlıyomuş.)

* Her evde bulunan süzgeç, huni, maşrapa, tepsi gibi basit şeyler 

* Ticari manada yapanlar dezenfekte etmek için sodyum metabisülfit kullanıyolarmış. Babamda varmış ama o kullanmıyor. Delikanlıyı bozar dezenfektan aashsdhf. Diyo ki çok hijyen sıkıntısı varsa yapsınlar, ev ortamında gerekmez.

Şişe, mantar, kapşon, mantarı takmak için gereken alet (Bu alet çok şart değil sanırım çünkü 3-5 ayda tüketicekseniz kola şişesinde falan da saklayabilirmişsiniz.)

* Hava kilidi var bi de, 10-15 tl gibiymiş fiyatı(Babam kendi de yapmış hava kilidi, basit bi şeymiş baya.) 


    


hammaddeler.com
armamarket.com

Bu sitelerde şarapçılıkla ilgili malzemeleri toplu olarak da bulabilirmişsiniz. 

* Bi de son olarak güzel güzel üzümler. Ezik çürük olmaması gerekiyo. Mümkünse cabernet sauvignon, merlot, shiraz, kavacık karası, alicante, sauvignon blanc, sultaniye gibi İzmir'de de bulabileceğiniz güzel şarap üzümleri. Ama babam ilk denemesinde efes karasıyla yapmıştı ki çok da şey bi üzüm değil ve mükemmel olmuştu. Çakal babam bi de meşe odunu bekletmişti bazı şişelerde. Huff onlar baya iyiydi işte. Bu arada sauvignon blanc sultaniye beyaz şarap yapımında kullanıldığı için onları bu anlatacağım şekilde yapmayın. Ben bu yazıda sadece kırmızı şarap yapımını ele alıcam.

2-İzmir'de bu üzümleri ne zaman, nerelerden alabiliriz?

Genelde Ağustos ve Eylül aylarında alınıyo üzümler. Şeker oranının %22'nin altında olmaması önemliymiş. Yoksa yeterli alkole dönüşmesi için şeker ilavesi gerekirmiş. Burda ya satan kişiden yardım talep ediyoruz ya da 25-30 tl'ye hidrometre alırsak direkt şeker oranını kendimiz de ölçebiliyoruz. Necmi Bey Babacığım bu aletin total süreç için baya kolaylık sağladığını söylüyo.

Bu çeşit üzümler yoğunlukla Urla, Çeşme, Menderes tarafında üretiliyo ama Urla'da 4 tl olan üzüm Menderes'te 1,5 tl imiş mesela. 

4-Başlangıçtan tadım aşamasına kadar çok mu beklemek gerekiyor peki? 

İstersek iki ay sonra falan taze ev şarabı şeklinde içebilirmişiz ama doğrusu bi dahaki üzüm sezonunda içmektir diyor.

5-Bize bi ne kadar kârda olduğumuzu söyler misiniz? (Çünkü bu da mühim yani.)

2 kg üzümden ortalama 1 lt şarap elde ediliyor. Yani güzelim Cabarnet şarabının litresini 4 tl'ye içebiliyosunuz. Baya onda biri fiyatı falan oluyo ki totalde daha fazla şişe üzerinden düşünürsek fiyuuuuu.

6-Tamam şimdi yapım aşamasına geçebiliriz. Anlatın lütfen.

Üzümleri aldık. Aldığımız gün işleyebilirsek müthiş olur. Salkımlardan taneleri ayırıp çekirdekleri parçalamadan eziyouz.(Babam matkaba karıştırıcı takıp kullanıyomuş ama dedim baba matkabı malzemelere yazmadık, yoktur insanların belki matkabı, o da leğene koyup çiğnesinler o zaman dedi. Baya arkadaşlar filmlerdeki gibi çıplak ayak çiğniyosunuz yani. Belki ayakları bi dezenfekte edersiniz o durumda.). Sonracığıma bu karışımı bidona boşaltıp üzerini tülbentle örtüyouz (Tülbent bi hayli mühimmiş çünkü sineklerin posaların üzerine yumurtlamasını bu şekilde önlüyomuşuz.). Bu bidonları günde en az iki kere bi karıştırıcıyla karıştırıp yüzeydeki posaların dibe çökmesini sağlamamız gerekli. Normalde üzüm kendiliğinden mayalanmaya başlar ama özellikle şarap mayası da alıp kullanabiliriz. 5. güne kadar bu şekilde devam. Hidrometreyi aldıysak da üzerinde 1030'u görene kadar devam ediyoruz ve bu da %7-8 şeker kaldı içinde demek. Yani eksilen şeker alkole dönüşmüş gibi anlıyoruz burdan. Bu andan itibaren posayı güzelce sıkarak süzüp karışımdan ayırıp sıvı homojen kısmı ayrı bir büyük şişeye alıyoruz. Miktarına göre bu büyük plastik damacana şişelerine alabiliriz. Sonra sisteme hava kilidi takmak gerekiyo artık. Bu şekilde ortalama 2 aya kadar kalması gerekebilir. Yani artık hava çıkışının olup olmadığını gözlemliycez (Hava çıkışının bittiğini fark edince hidrometreyle ölçüm yapmakta fayda var dedi babam. Hidrometrede değer 995-1000 arasına gelmişse fermentaston süreci tamamlanmıştır diyebilirmişiz. Eğer 1000'den fazlaysa başka bi zaman fermentasyon tekrar başlayabilirmiş. Öyle olursa sakın şişelemeyin, takın hava kilidinizi dursun. Şişeleriniz falan patlar maazallah. 5-6 ay sonra bile hava çıkışı olduğunu gözlemlemiş babam.). Fermentasyon bitince şişelemeyi yapabilirsiniz. Bunun için boş şarap şişelerinizi de kullanabilirsiniz ama mantarlar yeni olucak tabii. Şarabı 3-5 ayda tüketicekseniz de işte dediğim gibi direkt kola şişelerinde bile saklayabilirsiniz.

Eveeeet anlatıcaklarım şimdilik bu kadar. Tabii yaptıkça kendinizce detaylara takılıp daha mükemmel şaraplar da yapabilirsiniz ama sadece bu anlattıklarımla da çok güzel olur şaraplarınız. Babam daha pek çok şey dedi ama eledik birlikte ve daha kor bi bilgi aktarımı olsun dedik. Afiyet olsun şimdiden. Çav çav.

1 yorum: