24 Şubat 2017 Cuma

Raw brownie ve ev yapımı fıstık ezmesi tarifi gelsin o zaman!

Bu yazıma aşşırı aşşırı keyifli başlıyorum. Çünkü bikaç gündür instagramda paylaştığım mükemmel şeylerin tarifini sormuşsunuz, zaten o kadar güzel oldular ki sormasanız da yazıcaktım. Yazmasam ben üzülürdüm yani sizin adınıza. 

Ayrı ayrı yazma niyetim vardı aslında ama çok soran olunca yazıvereyim ikisini de aynı postta dedim. İkisi dediğim de raw brownie ve ev yapımı fıstık ezmesi.

Kronolojik olarak gidip önceliği şu mükemmel ötesi güzel kızım brownie'ye vericem. 



Çektiğim tüm fotoları çat çat sildiğim için
önceki fotoyu koymak zorunda kaldım. 





Malzemeleri yazalım:

*6 tane büyük hurma

*1 su bardağı badem tozu

*3 silme tatlı kaşığı kakao

*1 avuç kadar ceviz içi








Ben sadece bu malzemeleri kullandım ama bi dahaki sefere kesin kesin portakal kabuğu rendesi ve bi tutam tuz ekliycem. Hatta portakalı nasıl atladım diye düşündüm çünkü ben çok seviyorum bitter çikolataya portakalın kattığı o asitli tadı. Yani size sert ya da kötü geliyosa eklemeyin tabi onu ama tuzu ekleyin bence. Tuz da garip bişi yani, tuzsuz yerken demiyosun 'aaa bunun tuzu eksik ama...' diye de olunca baya fark yaratıyo kereta. Bu arada nasıl yaptığımı söylemeyi unuttum. Çok zor zaten söylemesem hayatta yapamazsınız:D Şaka şaka tabii. Hurmaları klasik sıcak suda bekletiyoruz bi yarım saat falan. Sonra çekirdekleri çıkarıp tüm malzemeleri bızt bızt yapıyoruz. İster top top şekillendirip bi şeylere bulayın truf gibi(kakao, chia, hindistan cevizi, antep fıstığı tozu...), isterseniz de benim gibi üstüne bastırıp dilimleyin. Üzerlerine de aşkım bademler <3


Vallahi çok bomba bir tatlıyı paylaştım sizle, yiyip yiyip anarsınız. Şimdi geçiyorum hayatımda en çok sevdiğim ikinci şey olan fıstık ezmesi tarifine.



Bunu da insta story'den geri
yükledim valla kusura bakmayın.


Malzemelerimiz:


*Yaklaşık 400 gr. tuzsuz kavrulmuş fıstık


*Yarım çay kaşığından daha az saf vanilya


*4-5 tutam tuz


*Yarım tatlı kaşığından bi tık az bal


Not: Bu ölçüleri tadarak belirledim. Yaparken arada bakarsınız.







Önce bi 10-12 tane fıstığı soyup rondodan geçirin. Azcık iri kalsın onlar. Sonra bi kaseye ayırın. Sonra kalan fıstıkları soymadan kabuklarıyla atın, iyice unufak olana kadar rondodan geçirin. Baya böyle yapışsın birbirine. Ne kadar sıvı istiyosanız o kadar uzun bıztlayın. Totalde bi 4 dakika falan bıztlanıcak güzelce krema kıvamında olması için ama hiç durmadan da yapmayın, makine lazım olur yani yanmasın. Sonra tuzu ve vanilyayı ekleyin bi 5-10 saniye daha bıztlayın. Sonra karışımın içine balı ekleyin. Balı baştan katmak iyi olmaz bence çünkü makine ısınıyo baya, balın ısısını yükseltip kimyasını bozmaya gerek yok. En son da başta iri çektiğimiz fıstıkları atıp karıştıralım. Şimdi yazarken bilgisayarımı yicem sanırım. Huff. Devam Duru. Evet, niçin bal attım? Tatlı bi fıstık ezmesi olsun derdim yoktu ama bu saf vanilya öyle tatlılara konan vanilya gibi tatlı bişi değil aslında. Bildiğin garip bi acılığı var, böyle zehir gibi dicem yani. Acı biber acılığı değil de temizlik malzemesi acılığı. O sebeple bal koydum. Çok az miktarla bile dengeli bi tat elde edebildim. Bi de çok harika bi balım var gerçekten, yabani çiçek balı. Normalde çam balını daha çok severim ama bunu baya beğendim. Balımız önemli yani, şekerli saçma bişi olmasın, aman.

O zaman Metallica-Nothing else matters çal abi.


Tabi şimdi asıl kısım bunları nasıl tüketiceğimiz. Kendimiz yaptık diye suyunu çıkarmıyoruz yerken. Sadece; paketli ürünler olmadıkları için, sağlıklı gıdalar oldukları için işlenmiş olanlarıyla yerlerini değiştiriyoruz. Size bu tavsiyeyi acı çekerek veriyorum şu an, çünkü yemin ederim fıstık ezmesi kavanozum yere falan düşüp kırılsa(allah muhafaza) yeri yalarım yani. Yine ufak bi not bırakıp uzaklaşıyorum. Hoşçakalın.

Not: Bu iki tarifte de Beril Oymak'tan esinlendim. Yani zaten çok özel tarifler değil, onun yaptığı gibi de yapmadım ama şimdi demesem rahat etmiycem, ondan yazıyorum. Ben zaten mutfakta hiçbi şeyi ölçüyle birebir yapmam normalde ama sağdan soldan gördüğüm şeyler kafama yatınca benzer şekilde uygulamak istiyorum. Uygularken de kendi zevkime göre şekillendiriyorum. 

Sonuç: Herkese afiyetler... 












3 yorum:

  1. Fıstık ezmesinin adını duymak bile ağzımı sulandırmıştı zaten. Kabuklu atıldığını ilk defa gördüm böyle deneyip bakalım bakalım eminim süper olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabuğu hem rengini daha güzel yapıyo hem de bence tadına olumlu etkisi var. Bi de iyice kolay oluyo kabuğuyla yapınca

      Sil
    2. Damak tadına güveniyorum 😊 yarın hemen deneyeceğim

      Sil